Company Logo

 1.Liga 2021 - Laďa Oliva, člen Feeder Klubu Třebíč

Všech závodů 1. Ligy LRU feeder jsme se účastnili jako MAVER Feeder Klub Třebíč MRS a to v osvědčené sestavě Vladimír Oliva, Tonda Kunst a Petr Ondráček.

Neobvyklý start do letošní neobvyklé sezony začal rovnou druhým kolem. To první, plánované na přelom dubna a května, bylo zrušeno z důvodu neschopnosti a nekompetence skrývané za covidová opatření.

 

  1. kolo se mělo konat na Labi poblíž obce Veletov. Aktivní místní zemědělci se ale rozhodli prověřit kvalitu pohonu 4x4 u našich gazíků, což sice klan Štěpničků přivítal s nadšením, ale většina ostatních závodníků koukala na rozoranou louku jako Němec na Orloj.

Organizátoři ale hbitě zareagovali, za což patří velký dík Burkymu a celému jeho temu. První závod první ligy LRU feeder tak nakonec proběhl na pozměněném a všem dobře známém Labi v Týnci nad Labem.

Přípravu na II. kolo jsme zahájili jako tradičně pátečním tréninkem. Bylo potřeba vyzkoušet, co funguje, co nefunguje a načíst vodu. Pro nás jsou větší řeky velkou neznámou, zachytáme si na nich jenom sporadicky a většinou v rámci závodů. Chybí nám tak cit, který mají teamy, jež jsou na Labi nebo na Vltavě jako doma. Zejména se nám obtížně odhaduje, jak bude ryba reagovat v průběhu závodu a nezdravě často improvizujeme.

Již při tréninku ryba příliš nereagovala a nám zbylo jen doufat, že při závodě to bude lepší. Rybaření taktéž zpříjemňovaly chomáčky topolu a jiného nepořádku plujícího na hladině. V některých sektorech byl problém opakovaně nahodit, na což během závodu doplatilo nemálo špiček.

Ryba se bohužel věnovala tření a měla tak lepší program, než se nechat napíchnout na háček a chvíli si pobýt ve dvou vezírcích, které jsou nyní povinné. Moudré hlavy při schvalování tohoto opatření měly na mysli nejenom blaho ryb, ale zejména fyzickou kondici rybářů. A proto se rozhodly neponechat volbu druhého vezírku na pořadatelích a striktně rozšířit množství těžkých krámů, které k vodě taháme o další nesmysl, který je na většině revírů zhola zbytečný. Jeho důležitost pro zdokonalení fyzické kondice rybářů se prokázala zejména v průběhu posledního kola, ale o tom později.

Tondovi jsem vylosoval A14, což byl antifořt. Podle mě dobrý los, ale on to komentoval slovy, která si nezaslouží další publikaci. Jeho výsledek, tak byl ovlivněn zejména počátečním pesimismem, ale taky trochu tím, že ryba na krmení nereagovala a do prostorných vezírků se jí prostě nechtělo, čehož důkazem je 3130g  a nehezké 11. místo v sektoru.

Já jsem vylosoval B5, průměrné místo, ryba brala velice špatně a bylo třeba něco neustále měnit, pořád přehazovat a doufat, že ryba přijede. Výsledek byl dobrý, obsadil jsem 5. místo v sektoru s váhou 4370 g.

Nejlepší los měl Petr, vylosoval si vrchní forhont C14. Bohužel ani na něj se neusmálo štěstí a kolo mu nevyšlo. Ryby braly, ale ty větší ztratil ve vázkách, což v sektoru stačilo pouze na 11. místo s váhou 3110 g.

 

V týmech byl náš součet umístění 8, se součtem bodů 27. Před závodem jsem kolegům v teamu vysvětloval, že mají udělat za jedna a oni plán splnili jako Stachanovci na 200% a oba dva přinesli v jednom kole rovnou dvě jedničky :-(  To jsem ale ještě ani zdaleka netušil, co náš čeká následující den.

Druhý den se Tonda přesunul na A7. Bohužel na standardní vzdálenosti 25 metrů neměl žádný kontakt s rybou. Rozhodl se proto zkusit štěstí u druhého břehu, kde chytil 2 kapříky, kteří se tam krmili jikrami a s váhou 2250 g bral v sektoru 14. místo.

Já jsem vylosoval místo B14. S nachytanou váhou 3340 g jsem se umístil na 7. místě v sektoru. Petr se přemístil na C7 a s váhou 920 g bral 13. místo v sektoru.

V druhém kole jsme tak jako team skončili na posledním místě číslo 14. Součet za kolo byl tragických 34 bodů.

Celkové umístění po prvním závodě bylo 13. místo. Takové výsledky jsme vůbec nečekali, protože po minulých letech jsme měli mnohem vyšší ambice. Závod byl opravdu hodně těžký, ryba nebrala a na závodním úseku se s tím popasovali jen někteří rybáři.

III. kolo – Brandýs nad Labem

Do třetího kola jsme vstupovali s velkými nadějemi a vidinou lepšího výsledku. Místo na první den závodu vylosoval nejlépe Tonda, vylosoval místo C13. Po dobu závodu chytal hodně ryb, ale bohužel neodhadl, že se jedná o drobnější ryby, které mu po zvážení stačily pouze na 10. místo v sektoru.

Já jsem si stejně jako v II. kole v Týnci vylosoval průměrné místo B5. V sektoru se mi dařilo dobře, sice jsem přišel o pár větších ryb, což mě mrzelo, ale nakonec jsem se pořádně rozchytal a nachytal jsem krásných 20330 g, které mi přinesly solidní 5. místo v sektoru.

Petra těžký los posílá na A13, přes veškerou snahu je to až 13. místo. Po tomto kole máme umístění v družstvech 11. Zdá se, že to bude boj o každý bodík.

Druhý den se Tonda přestěhoval na poměrně špatné místo B14, ale i přes nic moc los se mu podařilo ukořistit 8. místo s 8810 g.

Já jsem se přestěhoval na C7, kde jsem chytal převážně menší ryby než soupeři. I přes to jsem však nachytal 18590 g a to mi stačilo na 7. místo v sektoru.

Peťa zůstal na sektoru A, jen se posunul níže na A7. Se slabším začátkem a celkovou váhou 17710 g mu to stačilo jen na 11. místo v sektoru.

Po tomto III. kole se náš tým umístil na celkovém 12. místě se 115 body. Poskočili jsme na první nesestupovou příčku s náskokem jediného bodu. Bylo nám jasné, že v posledním kolem to bude velká bitva.

Předpokládaný boj o udržení se v lize se odehrál mezi těmito týmy:

11. místo

Barbus Feeder Team MO ČRS Čáslav

110,5b

12. místo

MAVER Feeder Klub Třebíč MRS

115 b

13. místo

Trabucco-Pohoda Fishing A MO Praha 11 Háje

116 b

14. místo

Feeder Team „NA SOUTOKU“ MO Mělník

117

(celkové výsledky po III. kole ligy)

  1. kolo – České Vrbné

Čtvrté kolo se odehrávalo na pro nás neznámém revíru Vltava 23 v Českém Vrbném. Největší motivací závodu byl stres z možného sestupu. Osobně pro mě bylo ale nejhorší stěhování. Tahalo se to sice po pěkné cyklostezce, ale na začátek sektoru A to bylo slušné pochodové cvičení a ten, kdo si vylosoval sektor C, si pořádně zasportoval.

Ráno jsem se navíc zasekl a přišel na prezenci až 10 minut před jejím koncem. K mému překvapení už bylo nalosováno. Tonda obdržel antifořt C2, Petr dostal B9 a na mně zbylo A2.

 Zjištění, že si poprvé za ligu zachytám v sektoru A mi udělalo radost. Ještě větší radost jsem měl však z toho, že mi bylo vylosováno místo A2, hned vedle forhontu. Moji radost trochu zkazilo zjištění, že forhont A1 je obsazen naším rybářským vzorem Martinem Maťákem. Naopak mě potěšilo, že los A3 získala má kamarádka a kapitánka týmu Maver Moravia Andrejka Pechalová.

Závod byl ve znamení velkých ryb a to převážně cejnů. První hodinu jsem chytal velmi pěkně a hlavně velké ryby, pak to ale zvadlo a nebyl jsem schopen to znovu nastartovat. Zatímco Martin Maťák se rozjel a Andy mu dost slušně stála v patách. Prakticky celý zbytek sektoru A se ale dost trápil. 5. hodin uteklo jako voda a s velkým překvapením jsem zjistil, že jsem na váze 15310 g, což znamenalo 2. místo v sektoru.

V sektoru B dělal Petr s váhou 5410 g pouze 10. místo. A Tonda ze skoro antifořtu nachytal 4800 g a rovněž si tím ulovil 10. místo. Věděli jsme, že náskok na sestupová místa je minimální a že v neděli musíme pořádně máknout.

Nedělní losování už jsem stihl na pohodu. Sobě jsem vylosoval A8, Tondovi B1 a Petr obdržel C8.

K mému překvapení jsem chytal ve viditelně pomalejším tempu než v sobotu. Na druhou stranu jsem ale oproti soupeřům chytal znatelně větší ryby. Na A8 to šlapalo poměrně pěkně. Větší útlum nastal v druhé hodině závodu, nicméně když už jsem dostal záběr, vždy to byla pěkná ryba. Podařilo se mi chytit velkého tlouště a mezi záběry cejnů přišel i krásný lín. Věděl jsem, že přechytávám všechny nade mnou, ale směrem k forhontu jsem se radši ani nedíval. Říkal jsem si, že to bude úplně jiný svět. Překvapení mě čekalo při vážení, když jsem se s váhou 11140 g umístil jako 1. v sektoru A dá se říct, že takový výsledek z místa A8 je téměř zázrak.

Tonda z B1 s váhou 6120 g vybojoval slušné 5. místo a Petr z C8 s váhou 5200 g bere 10.

Nejdůležitější ale bylo to, že jsme přechytali všechny možné konkurenty v boji o udržení. Sláva, náš tým se v této „divnosezóně“ zachránil. V Českém Vrbném se nám nakonec docela dařilo, ze IV. kola ligy si jako team odnášíme 6. místo a já jsem se umístil na 1. místě jako jednotlivec.

Překvapení mě čekalo při závěrečném vyhlašování. Z celkově průběžného 11. místa jsem se propracoval na krásné 3. místo v jednotlivcích. Podle mě na bednu v této soutěži dosáhne maximálně 20 závodníků.  V družstvech jsme se umístili na 11. místě jen o váhu se stejnými body jako kluci z MRK, kteří ligu již několikrát vyhráli.

Sláva vítězům, čest poraženým. Soutěž je velmi vyrovnaná, tak uvidíme, co nám přinese nová sezona.

Celkové výsledky:

Po skončené lize se naše pozornost začne ubírat jiným směrem. Musíme se přepnout na vyšší level. Chystáme se na MS světa klubů do Bulharska, tak snad se nám zadaří.

Mimo závodní činnost se věnujeme také práci s mládežníky v našem Feeder klubu, kde je učíme nejen chytání na Feeder, aby se kluci mohli stát jednou našimi soupeři na lize, ale také je učíme i jiné rybolovné techniky.

Tímto děkujeme MRS a zejména panu P. Čajovi z MRS Uherské Hradiště, kam jezdíme pravidelně na rybářské soustředění. Velké poděkování patří naším sponzorům, jmenovitě nadaci ČEZ, městu Třebíč a zejména našemu rádci Františkovi Hanáčkovi, který dováží do ČR rybářské vybavení od firmy Maver.

Vladimír Oliva



Breadcrumbs


created by Pavel Svoboda, © 2012.