Company Logo

Hausbótem nejen na kapry na řece Moravě.

 

Nadešel čas na dovolenou a Erik vymyslel místo moře, kde jsme byli už nepočítaně, jed na řeku Moravu na hausbót. Myšlenka mě hned uchvátila, jak budeme lovit ryby a vegetit na vodě. Nabalili jsme věci a vyrazili do Veselí nad Morovou na 7 dní. Po příjezdu přišlo velké vystřízlivění po zaškolení plavebních předpisů, přišla zkouška ovládání hausbótu, který je 3 m široký a 7 m dlouhý, naštěstí pod dozorem instruktora. Tak jsme se projeli a škoda mluvit hausbót nás moc neposlouchal, každý manévr je strašně zpožděný, kdo neřídil loď nepochopí.

Náš housbót  ALA

Naložili jsme veškeré zásoby a rybařinu a vyrazili do neprobraných končin řeky Moravy a Baťova kanálu. První průplav úzkou plavební komorou a vůbec samotné zastavení u ní. Dát hausbót do klidu, před komorou bylo náročné, ale zvládli jsme to. První zastávka byla na rybařinu po 8 km na takovém zapomenutém místě bez civilizace, zakotvili jsme hausbót pomocí tyčí a lan do břehu a začali chytat. Chytali jsme cejny a Erik chytl prvního kapra 65 cm, což bylo dobré znamením, času bylo málo a za 2 hodinky jsme vyrazili dál.  Na řece už nám řízení plavidla docela šlo a namířili jsme si to do Baťova kanálu. Tam je vodní cesta 10–12 m široká a jezdí tam lodě, které se míjí těsně vedle sebe.

Posádka hausbótu

Další šok, když se tam objevila velká loď, která jezdí na moři. Pořád jsem měl na paměti větu instruktora nebojte nic (smích) cokoliv uděláte jde to za vámi, narazit do lodi a poškodit ji to bych splácel hodně dlouho. Po průplavu kanálu jsme vyjeli na volnou řeku Moravu a tam už jsme kralovali jako zkušení námořníci. Po zakotvení v kotvišti u Napajedel jsme si dali v Cyklobistru, zasloužený oběd supr obsluha a lidové ceny, tam jsme vše probrali a jeli na noc zakotvit v kotvišti pro hausbóty v Kunovském lese. Tady je vše potřebné sprchy, WC, doplnění vody a restaurace. Večer jsme nahodili a chytli par cejnů a za hodinu jsme to zabalili a šli jsme spát. Ráno jsem nahodil a třetí záběr kapr, neměl jsem podběrák, tak jsem volal Šárku, aby mně pomohla, dal jsem ji prut a rychle rozdělával podběrák, tak rychle až mě dva díly padly do vody a byly nenávratně pryč. Potom jsme vyjeli na další výpravu po krásné řece Moravě, všude přítomný ledňáček, klid a krásná atmosféra. Večer byl na dohled, a tak zaparkovali v divočině bez lidí. Večer jsme nahodili na chvilku Erik chytl cejna a šli jsme spát. Ráno jsme vyrazili na naši základnu Veselí nad Moravou, kde jsme doplnili pohonné hmoty, jídlo, vodu atd. Potom jsme vyrazili na další Baťův kanál, který byl za rohem od naší základny.

Spodní široký Baťův kanál 

Po průplavu přes komoru se objevil kanál, který byl oproti vrchnímu daleko širší, což nás potěšilo. Projeli jsme několik komor potom přes řeku v Norových na další kanál a jeli po kanále, až se před námi objevilo občerstvení u Námořníka. Tam jsme se navečeřeli a hodně se zasmáli, protože takového klasika, co to vlastní jsem ještě neviděl, co slovo to perla. Mezi obsluhou, čepováním a kuchyní ještě hrál šachy. Večer jsme zakotvili u plavební komory už jsme nestihli průplav a poprvé jsme nahodili v Baťově kanále, který byl široký o něco více než naše udice. Večer bez záběru a hned ráno, karas a kapřík 53 cm.  Erik měl vše ve své režii a naplánoval jízdu na kánoi na divokou Moravu. Ráno jsme přejeli plavební komoru a zakotvili se u břehu a šli půjčit kánoi. To byla pecka divoká Morava, která nebyla zregulovaná popadané stromy, mělčiny, ostrůvky, na břehu pískové strže, prostě bomba.

Noční kapr

Několikrát jsme zastavili a vykoupali se v řece a obdivovali přírodní scenérie. Po sjetí této přírodní krásy 14 km, jsme dojeli do cíle, kde nás naložili i s kánoí a dovezli k hausbótu. Hned po příjezdu jsme sedli na hausbót a jeli co nejrychleji na místo, která jsme si vytipovali na rybaření a zakotvení na dva dny. Tak tak jsme stihli poslední plavební komory a dojeli a zakotvili. Přišel nás čas na rybaření nakrmil jsme vytipované místo krmením Erno + partikl  http://www.feedertrebic.cz/index.php/erno-1 První vlaštovky byli cejni a potom najeli kapři večer se podařil 72 cm. Ráno to už bralo obstojně chytili jsme kapry mezi 60 cm – 76 cm.  Po necelých dvou dnech chytání maximální spokojenost brali cejni, plotice a kapři. Krásný večery na hausbótu bez lidí prostě krása. Poslední den jsme od kotvili od břehu a vrátili se na základnu vrátit Hausbót. Díky Erikovi za supr akční dovolenou a Šarce za námořnické výkony. Tato dovolená není pro bábovky je to hodně náročné v plavebních komorách, kotvení v přírodě, uvazování v čekací zóně u komor, ale stojí to za to a rád se tam vrátím.    

                                                 Milan.N

 

Eriků kapřík

Vrchní úzký Baťův kanál 

Kotvení před plavební komorou

 

 Cejn na Moravě

Námořnice v plavební komoře

Další krásný večerní kapr

Sjíždění původní řeky Moravy

Divoká Morava

Původní břehy řeky

Pískové břehy Moravy

Zakotvení a chytání mino civilizaci

Kapřík od Černého lesa

Jeden s mnoha kapříku

Kapřík - Baťův kanál - hodně úzký

Pěkný bochník to bude jednou ryba

Další zastávka na chvíli a kapřík byl na světě

Erikův kapr podběrák má 65 cm 

 

 Další jeho kapr



Breadcrumbs


created by Pavel Svoboda, © 2012.